23 Οκτ 2013

ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ


Η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών & Περιχώρων διοργανώνει ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ χωρίς μεσάζοντες στις αποθήκες της Οργάνωσης « ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 25 περιοχή ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ». Το πρώτο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρες 7.30 π.μ μέχρι 14.30μ.μ. όπου οι πολύτεκνοι με την κάρτα τους θεωρημένη θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους.

Μια Λαϊκή Αγορά Πολυτέκνων με Πολύτεκνους παραγωγούς που διαθέτουν σε χαμηλή τιμή προϊόντα ,οπωροκηπευτικά και πολλά ακόμη προϊόντα.
Στόχος, η επίτευξη χαμηλότερης τιμής για τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και η ποιότητα των προϊόντων, η στήριξη νέων και μικρών παραγωγών, η τοπικότητα της παραγωγής, η δίκαιη τιμή τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό, η οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων με τους παραγωγούς.


Το Δ.Σ της Οργάνωσης προσκαλεί τους πολύτεκνους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και μάλιστα θα θεσμοθετηθεί και κάθε Κυριακή να γίνεται η συνάντηση παραγωγών και πολυτέκνων και να αποκλειστούν οι μεσάζοντες, συμβάλλοντας στην ανακούφιση τους, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που κυρίως ζουν οι πολύτεκνες οικογένειες!

Για το Δ.Σ
Για την Ιστορία αλλά και την πρωτοβουλία νοιώθουμε ευτυχής που επιτέλους πραγματοποιήθηκε  μετά από εννέα μήνες η πρότασή μας.  

10 Φεβ 2013

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ για την Διανομή των Τροφίμων.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πατρών και Περιχώρων                               
                                                                                                     Πάτρα  10/2/2013
                                                                     
    Δυστυχώς τα φώτα της δημοσιότητας για την Οργάνωσή μας, την Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων, έπεσαν για αρνητικά γεγονότα.

    Αρνητικά με αποκλειστική ευθύνη του Δ.Σ. της Οργάνωσης, που για άλλη μια φορά, λόγω της ανικανότητας να διαχειριστεί τη διαδικασία διανομής των τροφίμων προς τα μέλη μας αλλά και της επιβολής χαρατσιού  πέντε (5€) ευρώ ανά πολύτεκνη οικογένεια που τα δικαιούνται.

    Αδιαφορώντας για την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας, αλλά και καταρρακώνοντας την αξιοπρέπειά τους, χωρίς σεβασμό, βιώνοντας μια αναμονή πλέον των δύο (2) ωρών, μέσα στο κρύο και τη βροχή, πολλές φορές οι δικαιούχοι περίμεναν από τις πέντε τα χαράματα για να πάρουν σειρά προτεραιότητας και να λάβουν τα τρόφιμα που δικαιούνται.
 
    Ένα σοβαρό Δ.Σ., που σέβεται τα μέλη του, έπρεπε καταρχήν να έχει ενημερώσει, όλες τις πολύτεκνες οικογένειες που τηρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, να υποβάλουν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για  τη χορήγηση των τροφίμων.

     Δεν το έπραξε, γιατί δυστυχώς η οργάνωση έχει πάψει πια να ενημερώνει ουσιαστικά όλα τα μέλη της με την έκδοση εντύπου, αλλά προτιμά π.χ. να καταβάλλει 100€ το μήνα για πάρκιν και όχι να επανεκδώσει την εφημερίδα «Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ», η οποία έχει το ίδιο κόστος με το πάρκιν.

    Ένα σοβαρό Δ.Σ., θα αναλάμβανε τις ευθύνες του και δεν θα επικαλούνταν ψέματα ή θα επέρριπτε τις ευθύνες σε άλλους, δηλ, την ΑΣΠΕ ή άλλα μέλη της οργάνωσης.

    Για αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση των μελών αλλά και της κοινωνίας πληροφορούμε:

    - Η ετήσια συνδρομή καταβάλλεται από αρχές του 2013, στα γραφεία της εκάστοτε Οργάνωσης και όχι μέσω του Ο.Γ.Α, λόγω της κατάργησης των Πολυτεκνικών Επιδομάτων και της Ισόβιας Σύνταξης στην Πολύτεκνη Μάνα.

    - Σύμφωνα με την εγκύκλιο αριθ. 8/2012 της ΑΣΠΕ, η ετήσια συνδρομή των πολύτεκνων οικογενειών προς τους συλλόγους τους, καθορίζεται στα είκοσι (20€) ευρώ για την οικογένεια, χωρίς να αποτελεί δεσμευτικό, λόγω της αυτόνομης σωματειακής λειτουργίας. Δηλαδή καθορίζει ο κάθε σύλλογος την ετήσια συνδρομή ανάλογα με τις ανάγκες του. ( παράγραφος Β άρθρο δ της υπόψη εγκυκλίου).

    - Προβλέπεται η καταβολή δύο (2€) ευρώ για κάθε ένσημο που θα προμηθεύεται ο εκάστοτε σύλλογος από την ΑΣΠΕ, για κάθε θεώρηση βιβλιαρίου. (παράγραφος Β άρθρο β.β. Της υπόψιν εγκυκλίου).

    - Καταβάλλονται δέκα (10€) ευρώ για κάθε οικογενειακό βιβλιάριο λόγω αντικατάστασης (φθορά, απώλεια, κ.α.) ή εγγραφόμενα νέα μέλη στη δύναμη του συλλόγου. (παράγραφος Β άρθρο β.α. της υπόψιν εγκυκλίου).

    Σε κανένα άρθρο της εγκυκλίου δεν αναφέρεται ότι για την χορήγηση των τροφίμων στους δικαιούχους, θα πρέπει να καταβάλει η κάθε πολύτεκνη οικογένεια κάποιο συγκεκριμένο ποσό και στη συγκεκριμένη περίπτωση πέντε (5€) ευρώ.

    Αποτελεί απόφαση του Δ.Σ. της οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο και όχι κεντρική κατεύθυνση.

    Άλλωστε οι δαπάνες για τη διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους, όπως ο νόμος ορίζει ΦΕΚ 1344/25.4.2012 άρθρο 10, καταβάλλονται μετά το πέρας της διαδικασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.    

    Και από ότι γνωρίζουμε, τα άτομα που σήμερα απασχολούνται στη διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους, το πράττουν Εθελοντικά και όχι επί πληρωμή.

    Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να υπήρχε ανακοίνωση για πρόσληψη προσωπικού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να είχαν υποβληθεί αιτήσεις, να είχαν αξιολογηθεί ποιοι θα προσλαμβάνονταν, να έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να έχουν δηλωθεί σε ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας.

    Απ’ ότι γνωρίζουμε τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Άρα οι συγκεκριμένοι εποχιακοί «Εργαζόμενοι», προσφέρουν Εθελοντική εργασία χωρίς να πληρώνονται και να επιβαρύνουν την Οργάνωσή μας. Άλλωστε είχε προταθεί και στη Γεν. Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε  στην Κ. Αχαΐα και υπήρχε βούληση ατόμων, να προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διανομή των τροφίμων.

    Σε διαφορετική περίπτωση, το Δ.Σ. έχει υποπέσει σε σοβαρό λειτουργικό παράπτωμα, με σοβαρό κίνδυνο επιβολής προστίμου από πλευράς ΙΚΑ και  Επιθεώρησης Εργασίας, με τις ενέργειές του αυτές, εκθέτοντας παράλληλα την εξελεγκτική επιτροπή, εάν τυχόν εγκρίνει τις δαπάνες αυτές.

    Εξελεγκτική Επιτροπή που και σήμερα, οφείλει και έχει την υποχρέωση να πάρει δημόσια θέση, για τις αποδείξεις που εκδίδονται και χορηγούνται στα μέλη μας για την καταβολή των πέντε (5€) ευρώ, κατά την παραλαβή των τροφίμων.

    Απαντώντας παράλληλα και στα ερωτήματα:

    - Γιατί δεν αναγράφεται ο λόγος και ο σκοπός σε όλες τις αποδείξεις που εκδίδονται;

    - Γιατί δεν αναφέρεται ο αριθμός μητρώου των μελών που καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσό;

    - Γιατί δεν υπογράφει ο πρόεδρος και ο ταμίας της Οργάνωσης, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του συλλόγου κατά το άρθρο 17;

    - Θα απαιτήσει, σήμερα κιόλας, από το Δ.Σ. της οργάνωσης να επανεκδώσουν στα μέλη που πλήρωσαν τα πέντε (5€) ευρώ, αποδείξεις μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της οργάνωσης ή όχι;

     Παράλληλα θεωρούμε σκόπιμο, εκτός της κριτικής, να προτείνουμε τι θα έπρεπε να εφαρμόσει  η οργάνωση κατά τη γνώμη μας, για τη σωστή λειτουργία των διανομών τροφίμων προς τα μέλη μας.

    - Θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα της κατάθεσης των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, να έχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη με οποιασδήποτε τρόπο και μέσο. (Καταχώρηση σε εφημερίδες, Ανακοινώσεις σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, Ανάρτηση ανακοινώσεων σε Δημόσιους χώρους κ.α.).

    - Να ενημερώνονται οι δικαιούχοι που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και για τις ποσότητες που δικαιούνται ανά είδος το κάθε άτομο. Επιβεβλημένο είναι να ενημερωθούν και όσων τα δικαιολογητικά δεν εγκριθούν καθώς και το λόγο της απόρριψης.

    - Να γίνεται η διανομή των τροφίμων σε κάθε Δημοτική Ενότητα που διαμένουν τα μέλη μας, ώστε να αποφεύγονται οι πρόσθετες δαπάνες και η ταλαιπωρία των δικαιούχων της οργάνωσης.

    Καλούμε το Δ.Σ. της οργάνωσης, να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες, για τη λειτουργία Λαϊκής Αγοράς Πολυτέκνων, από πολύτεκνους τις οργάνωσής μας και όμορων Πολυτεκνικών Οργανώσεων.

    Άλλωστε μπορεί και στα πλαίσια αυτά, να ζητήσει από τους Παραγωγούς ή τους Εμπόρους των υφιστάμενων Λαϊκών, να πραγματοποιούν εκπτώσεις στα μέλη μας, με την επίδειξη της Πολυτεκνικής Ταυτότητας.

    Ενώ έχει και τη δυνατότητα, όπως κάνουν και άλλες Πολυτεκνικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, να έρθει σε συμφωνία με Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, να προσέρχονται σε συγκεκριμένες ημέρες και τόπους, ώστε να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα μέλη μας, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεσαζόντων.

    Έτσι στηρίζει και την Πολύτεκνη Οικογένεια που δοκιμάζεται σήμερα, αλλά και τη παραγωγική βάση της χώρας μας.

    Με την ελπίδα να εισακουσθούν οι προτάσεις μας από το Δ.Σ. και να μην υπάρξουν άλλα παρατράγουδα μέχρι την ολοκλήρωση των διανομών. (δηλ. π.χ. να βρεθούν οικογένειες που δικαιούνταν τα τρόφιμα σύμφωνα με την κατάσταση και να μην τα έχουν παραλάβει). 
 
                                             Οι Υπογράφοντες:

Αβραμόπουλος Βασίλειος                           Νικολόπουλος Αθανάσιος
Λεχουρίτης Αντώνιος                                  Ηλιόπουλος Χρήστος
Κανελλόπουλος Θεόδωρος                         Γκόβας Ανδρέας
Σταθοπούλου Ελένη                                    Μπαϊρακτάρη Τούλα
Μαστρογιαννόπουλος Γεώργιος                 Θεοδωρακόπουλος Λάμπρος
Αλεξόπουλος Ανδρέας

  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου